Indiferent că ne place sau nu să recunoaștem, există și situații în care partenerul, colegul de grupă sau de serviciu ne minte și ne-am dori totuși să ne prindem atunci când face acest lucru.
Toată lumea se plânge, într-un fel sau altul, de minciună. Vezi mai jos semnele ce trădează o persoană care minte:
- Nu-ti răspunde la întrebari sau ocolește răspunsul. Acesta este primul semn că minte! Evitarea sau eschivarea înseamnă că ascunde ceva.
- I se schimbă vocea. Dacă trece de la starea calmă la starea agitată sau invers și își schimbă vocea este foarte probabil ca te minte.
- Oferă prea multe detalii. Dacă ajunge să îți descrie extrem de detaliat situația înseamnă că încearcă să te convingă că nu minte.
- Nu te privește în ochi! Semnul internațional al rușinii. I se pare că dacă nu te privește în ochi, conversația voastră nu are loc.
- Nu îi iese povestea. Niciun minciunos nu poate să dreagă o poveste completă. Dacă poveștile pe care ți le spune par cam trase de păr, probabil că sunt.
- Face pauze. Singurul motiv pentru care face pauze după ce este întrebat este că încă se mai gândește ce poveste/alibi să inventeze.
- Ochi mari, privire nevinovată. Este un alt gest caracteristic copilăriei, prin care transmitem mesajul “cine, eu?!”
În concluzie, a ocoli adevărul nu ne face decât să ne îndepărtăm mai mult sau mai puţin de o situaţie cu care la un momentat dat va trebui să ne confruntăm. Faptul că avem puterea de a spune şi de a accepta realitatea exact aşa cum este ea ne aduce mai aproape de imaginea de onestitate pe care dorim să ne-o construim atât în faţa noastră, cât şi faţă de ceilalţi. Un om care are curajul să recunoască adevărul, fără a-l ocoli nici măcar puţin îşi construieşte o imagine credibilă, de încredere. În plus, acesta nu trebuie să trăiască cu vinovăţia interioară care se naşte spunând minciuni şi nici cu teama că adevărul va ieşi la suprafaţă. În plus, el scapă de stresul de a ţine minte fiecare minciună pe care a spus-o pentru ca nu cumva, din greşeală, să se dea de gol pe viitor.