Oamenii toxici, multitudinea de task-uri şi deadline-uri de la locul de muncă, grijile şi problemele de zi cu zi ne consumă inutil energia. Ajungem să devenim tot mai puţin productivi şi tot mai mult stresaţi.

Pentru că ştiu cât de important este să păstrezi echilibrul în viaţa ta şi să te „încarci” cu vibraţii pozitive, îţi împărtăşesc 11 metode pe care să le foloseşti şi astfel să îţi recapeţi energia pozitivă. Uită-te peste ele și vezi care ți s-ar potrivi și care nu:

 1. Asigură-te că te odihnești suficient

Destul de evident, ca să ai energie trebuie să-ți asiguri suficientă odihnă. Pentru asta în primul rând verifică dacă dormi suficient (7-8 ore pe noapte ar fi excelent) și dacă în timp ce dormi te odihnești bine.

Când ai acumulat oboseală în ultima vreme, lasă mai mult timp pentru somn (te culci mai devreme, de exemplu) pentru câteva zile. Organismul o să-și refacă ,,rezervele de energie“ și te vei simți cu bateriile reîncărcate.

 1. Power naping sau somnul de amiază

Un alt obicei sănătos este al siestei sau power naping. Când poți – în weekend-uri spre exemplu – încearcă reprize rapide de somn în timpul zilei, maxim 20-30 de minute.

Am avut obiceiul acesta timp de mai mult de un an de zile, până când l-am scos.

Acum îl folosesc doar când simt că am nevoie de un refresh al minții la jumătatea zilei.

 1. Hrănește-te sănătos

Nivelul general de energie este strâns legat și de alimentația ta. Pe principiul “Garbage in, garbage out“, dacă mănânci mizerii, este absurd să te aștepți că vei fi în cea mai bună formă.

Acordă un pic de atenție la alimentele pe care le consumi. Citește-le etichetele și străduiește-te să pricepi ce ingrediente sunt în ele. Sunt sănătoase sau măcar neutre? Sau sunt de-a dreptul toxice? Încearcă să te asiguri că măcar 80% din alimente sunt sănătoase și benefice pentru corp.

Începe prin reducerea cantității de mezeluri pe care le consumi. Citește și articolul despre obiceiurile alimentației sănătoase și învață să asociezi corect alimentele.

Suplimentar, asigură-ți mese mai modeste, cu mai puțină mâncare, însă mai dese. În loc să ai trei mese copioase zilnice, încearcă 5-6 mai ușoare. O atenție deosebită trebuie acordată micului dejun (sper că nu îl sari).

 1. Ține cont de ritmul propriului corp

Învață să acorzi atenție corpului și modului în care el se simte. De obicei corpul transmite semnale clare când ceva nu e în regulă. Copiii sunt atenți la astfel de semnale și cer imediat ajutorul părinților. Ca adulți însă obișnuim să ignorăm astfel de semnale și să nu ținem cont de problemele pe care corpul ni le transmite.

Ține cont și de faptul că pe parcursul zilei vei avea perioade în care nivelul de energie e mai scăzut (după ce ai mâncat, de exemplu). E norma să fie așa, iar în astfel de momente poți programa activități mai ușoare și care nu cer mult efort.

 1. Ascultă muzică ce te poate repune pe picioare

Te poți repune pe picioare ascultând muzică ce îți generează anumite emoții. Tipul de muzică diferă de la persoană la persoană, în funcție de gusturi și preferințele personale.

 1. Scrie în jurnalul de succese

Pomeneam într-un alt articol despre jurnalul de succese. Este un obicei util, prin care notezi zilnic ce realizări ai avut. Este în primul rând un mod de a te automotiva, dar și de a conștientiza ce realizări ai avut.

Pe scurt, iei un caiet în care scrii cât de des vrei tu, realizările ce le-ai avut. E vorba doar de lucruri pozitive, nimic negativ.

Nu-l confunda însă cu un jurnal obișnuit, aici nu scrii toate întâmplările prin care ai trecut, ci doar succesele. Scopul este de a conștientiza propriile realizări și a vedea ulterior cât de bine ți-ai folosit timpul.

Cel mai mare beneficiu al meu din acest jurnal a fost că nu mai trebuia să mă întreb ce am făcut în săptămâna care tocmai a trecut. Vedeam în jurnal că mi-am folosit timpul bine și nu l-am irosit.

 1. Fă mișcare

Puțină mișcare te poate oricând re-energiza. Formele ușoare de mișcare îți ridică rapid nivelul de energie.

Mai poți încerca și o formă ușoară de automasaj. Obișnuiesc să-mi masez părțile laterale ale frunții (între ochi și ureche și puțintel deasupra) în sensul acelor de ceasornic. Am observat că acea zonă mă repune pe picioare.

 1. Pleacă de lângă monitor

Dacă lucrezi mult la calculator (cazul meu), e bine ca din când în când să faci pauză. Mergi și bea un pahar cu apă, mănâncă ceva sau stai de vorbă cu un coleg. Important e să rupi legătura complet cu ceea ce făceai pentru 5-10 minute.

Ține cont că atunci când lucrezi ore întregi în fața monitorului, ochii au nevoie de pauze. La 50 de minute de lucru, încearcă să-ți iei 10 minute de pauză.

 1. Evită băuturile energizante

Chiar dacă pentru moment băuturile energizante ridică nivelul de energie, ulterior vine căderea de energie care poate fi neplăcută. Practic nivelul este ridicat furând din energia următoarelor ore. Folosite rar – foarte rar – pot fi o soluție de moment. Pe termen lung însă există alte soluții mult mai benefice.

 1. Ieși la o plimbare. Sau doar la aer curat.

O scurtă plimbare printr-un parc din apropiere sau doar în zonă te face să rupi legătura cu ceea ce tocmai făceai. Uneori avem nevoie de o ruptură, de o detașare completă. Să ieșim din ceea ce făceam și să ne împrospătăm mintea.

Privește oamenii de pe stradă și clădirile pe lângă care treci. Încearcă să descoperi detalii noi la clădirile pe lângă care ai trecut de mii de ori până acum. Vei rămâne surprins să-ți redescoperi propriul oraș.

 1. O discuție cu cineva Un telefon și ieși să stai de vorbă cu un prieten.

Detașează-te și implică-te într-o discuție ce te poate repune în formă. Astfel de discuții oferă un refresh emoțional.

Mai există, sunt sigur, și alte moduri de a te reîmprospăta cu energie. Ce obișnuiești să faci tu când simți că nu mai  ești în stare de nimic, ca să fi înapoi în formă? Lasă mai jos un comentariu cu experiența ta.

LASĂ UN COMENTARIU