Curiozitate, emoții, îmbulzeală, chipuri noi, dar și așteptări enorme – astea sunt fazele prin care trec toți proaspeţii studenţi. E nevoie de multă persevenţă, însă a fi excelent la materiile din universitate nu e suficient pentru a te afirma drept un viitor specialist de succes. Cu această ocazie, ţi-a pregătit câteva sfaturi care, cu siguranţă, îţi vor prinde bine, transformându-ţi studenţia într-o perioadă nemapomenită.
1. Implică-te
Cea mai bună metodă pentru a te acomoda cu succes într-un nou mediu şi pentru a-ţi observa punctele forte, rămâne a fi activismul. Participând la diverse întâlniri, training-uri sau workshop-uri, ajungi să îţi creezi o reţea de „pile”, dar și de viitori buni prieteni, cu care să vă împărtăşiţi din experienţa profesională şi cu care să creşteţi, devenind un specialist bun. Mai mult, implicarea în diverse cluburi sau ONG-uri ce îţi oferă ocazia să te cunoşti mai bine, alegându-ţi un hobby, un domeniu sau o serie de interese în care te vei regăsi. Plus la asta, te vei obişnui să ieși din zona ta de confort, devenind mai sociabil şi mai open-minded.
2. Alege-ţi mentorii cu care să comunici frecvent
Fie profesori, colegi care se descurcă mai bine la o materie oarecare sau persoane de la care ai ce învăţa, încearcă să conversezi cât mai des cu ei. Invită-i la o cafea şi împărtăşeşte-ţi ideile, cere-le sfaturi şi tinde și tu, la rândul tău, să devii mentorul cuiva. Sharing is caring.
3. Fă-ți prieteni cu care să luaţi prânzul împreună
Cu siguranță, pe lângă totalizări şi proiecte, anii de studenţie presupun şi o doză bună de distracţie şi clipe memorabile. Formează-ţi un cerc restrâns de prieteni cu care să vă faceţi de cap, să mergeţi la fest-uri sau să luaţi împreună prânzul. Uneori, cele mai strânse prietenii, cu termen înalt de „valabilitate”, au începuturi cu gust de etanol şi petreceri zgomotoase.
4. Nu-ţi căuta disperat perechea, doar pentru că colegul de cameră e într-o relaţie
Chiar dacă devii deranjat ca în fiecare seară odaia să fie „impregnată” de cuteness-uri şi conversaţii siropoase dintre prietenul tău şi noua sa iubită, iar tu nu vrei să te simţi în plus, încearcă să-ţi schimbi mediul şi să-ţi faci noi amici cu care să ieşiţi serile. Citeşte o carte, mergi la un film, bate la uşa fetelor drăguţe de la etajul de mai jos şi nu te limita doar la statul în cameră, odată ce ai posibilitatea să faci o groază de alte lucruri interesante.
5. Fii atent la ore şi nu-ţi crea restanţe
Deşi sună patetic, încearcă să te concentrezi în timpul orelor, pentru că, în afară de petrecerile din cămin şi dobândirea unei diplome, eşti la facultate pentru a deveni un specialist pe măsură. Nu e nevoie să fii tocilarul grupei, însă ia tot ce-i mai bun din fiecare curs, căci s-ar putea să-ţi prindă bine în viitor. Mai mult, prezenţa restanţelor nu face nimic altceva decât să te abată şi să-ţi împiedice procesul de studii, făcându-te să ratezi interesul pentru facultate.
6. Găsește-ţi timp pentru tine
E ok să-ţi acompaniezi prietenii la petreceri şi la tot soiul de lansări, meciuri sau plimbări, însă nu uita și de tine însuţi. Pentru a-ţi menţine echilibrul interior într-o stare perfectă de armonie, setează-ţi o zi „a ta”, în care să te relaxezi şi să ieşi puţin din rutina zilnică. Începe să lecturezi o carte nouă, scrie pe blog sau priveşte un film documentar. Cu siguranţă, aceste zile îţi vor face bine.
7. Dacă eşti într-o strânsă „relaţie” cu berea, nu uita şi de sala de sport
Indiscutabil, anii de studenţie, pe lângă sutele de conspecte şi petrecerile interminabile, mai sunt însoţiţi şi de tonele de bere savurate cu colegii. Pentru a nu-ţi dăuna aspectului tău fizic, dar şi pentru a-ţi menţine sănătatea, ia-ţi abonament la sală sau caută un loc pentru a face sport în cadrul campusului universităţii tale.
8. Călătoreşte
Dacă studiezi într-un oraş străin şi nu-i cunoşti încă împrejurimile, ia-ţi rucsacul în spate, mergi cu autostopul şi explorează din plin noile destinaţii. Călătoriile din studenţie fascinează prin spontaneitate şi aventuri imprevizibile – ceea ce îţi va lipsi odată cu apariţia familiei sau a unui job stabil. Plus la asta, în unele oraşe, studenţii pot beneficia de carduri speciale de reduceri la transport şi alte servicii sociale.
9. Fii deschis către oportunităţile din afara universităţii
Studiile sunt primordiale, însă nu fi implicat exclusiv doar în cadrul facultăţii. Pentru a-ţi găsi un job reuşit, pe lângă cunoştinţe şi aptitudini, e nevoie şi de contactul cu specialiştii din afară, cu care îţi vei putea construi relaţii de prietenie şi colaborare în viitor, mizând pe partea practică a lucrurilor. Pe lângă seminare şi conferinţe ale universităţii, participă la diverse traininguri de dezvoltare profesională, ieşi la offline-uri şi prinde cât mai multe idei utile de la persoanele potrivite. Vorba aia: „cu un ochi în carte şi altul în viaţă”.
10. Nu te transforma într-o marionetă uşor influenţabilă
Cele mai multe eşecuri din viaţa unui student pot apărea din cauza lipsei voinţei şi a caracterului. Învaţă-te să spui un „nu” ferm la timpul potrivit. Prinde curajul de a fi tu însuţi, fără a încerca să-i fii cuiva pe plac.