A fost recent emisă decizia judecătorească în cazul femeii care conducea troleibuzul implicat în tragicul accident rutier ce a avut loc în sectorul Ciocana din Capitală, unde o tânără și-a pierdut viața. Pe data de 14 iulie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a condamnat-o pe șoferiță pentru încălcarea normelor de siguranță rutieră, un act de neglijență ce a dus, nefericit, la decesul unei persoane.

Pedeapsa dictată de instanță implică o perioadă de patru ani de detenție, alături de suspendarea dreptului de a conduce orice tip de vehicul.

Curtea a decis, de asemenea, să suspende parțial executarea pedepsei cu închisoarea. În acest fel, doi ani și jumătate vor fi petrecuți într-un penitenciar de tip deschis, iar restul pedepsei – un an și șase luni – se suspendă, cu o perioadă de probațiune de patru ani.

În plus, instanța a admis parțial cererea de acțiune civilă, obligând-o pe femeia condamnată să plătească suma de un milion de lei ca despăgubire pentru prejudiciu moral în favoarea succesorului victimei. Permisul de conducere al șoferiței va fi trimis Agenției Servicii Publice pentru anulare, odată ce sentința va fi definitivă.

Decizia judecătorească poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.

Această tragedie ne aduce aminte de importanța vigilenței constante atunci când traversăm strada, chiar dacă avem prioritate. Este imposibil să anticipăm cine se află la volanul unui vehicul, motiv pentru care prudența este cheia siguranței noastre pe străzi.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.