6 acțiuni greșite care îți golesc portmoneul

0
4140

Să rezolvi problemele de ordin financiar îți va fi foarte greu atunci când nu ai nici cele mai mici idei despre cum să îți gestionezi banii. Chiar dacă ai cele mai bune intenții și un plan bine pus la punct, faptul că arunci bani în stânga și dreapta nu îți va aduce succes.

De exemplu, vrei să scapi de datorii, însă în același timp să petreci alături de prieteni în localuri scumpe, puține sunt șansele că vei reuși. Hai să îți spun ce acțiuni să eviți pentru a putea gestiona corect banii și pentru a nu ajunge lefter.

  1. Cheltuieli „emoționale”

Shopping-ul este pentru unii terapie împotriva stresului acumulat pe parcursul zilelor. Însă, aceste cheltuieli emoționale de fapt nu sunt nici de un ajutor. Din contra, îți crează probleme. Emoțiile culminante din timpul cumpărăturilor trec și te lasă cu o senzație inexplicabilă, cu portmoneul gol și o mulțime de lucruri de care nu ai nevoie.

Pentru a evita cheltuielile nesăbuite, stabilește-ți câteva reguli. De exemplu: fă o listă cu lucrurile de care ai nevoie și doar pe acelea să le cumperi atunci când ești într-o stare liniștită, dar nu îngrijorat sau trist. Obligă-te să aștepți 24 de ore înainte de a face o cumpărătură neplănuită.

  1. Dai bani cu împrumut

Să întinzi o mână de ajutor și să împrumuți o anumită sumă de bani rudelor sau prietenilor este, desigur, un gest frumos. Însă acest gest îți aduce o gaură în buget și în relația cu cei apropiați. Cu timpul ai putea rămâne și fără bani și fără prieteni.

Găsește o metodă de a soluționa problemele prietenului tău fără să-i dai banii tăi. De exemplu ai putea să îl duci până la muncă, în timp ce mașina lui se află la auto-service.

Însă chiar dacă vrei să oferi bani, oferă-i ca un cadou. Nu te vei simți vinovat dacă vei vedea că prietenul tău își cumpără haine noi în loc să-ți întoarcă datoria. Dacă nu îți poți permite un asemenea cadou, nu da bani cu împrumut.

  1. Să plătești permanent contul

Sunt oameni care se simt mândri atunci când plătesc cina prietenului sau pune la toată gașca de băut. Însă dacă ești plin de datorii și plătești tuturor contul, trebuie să începi să-ți faci griji.

După ce vei înceta să faci asta, relația voastră va suferi o schimbare. Mai mult decât atât: îți va fi greu să înțelegi dacă acești oameni au mers cu tine la cină pentru ca să petreacă frumos timpul sau pentru că știu că tu le vei achita nota de plată. Vrei dovezi? Întreabă pe cineva care a câștigat la loterie câți prieteni vechi i-au rămas după un an de la câștig.

  1. Să compari situația ta financiară cu veniturile altora

Mulți echivalează succesul cu numărul de etaje al casei sau marca automobilului, însă e o evaluare greșită. Casele mari și mașinile scumpe demonstrează faptul că oamenilor le place să cheltuie mulți bani, dar nu câți bani au în realitate.

Dacă vecinul tău poate să-și cumpere o mașină de teren, de ce tu nu ai putea? Însă ține minte un lucru: majoritatea oamenilor cheltuiesc mai mult decât câștigă.

Pentru a evita o astfel de viață, pune-ți întrebarea:  ce este mai important pentru tine? Doar pentru tine. Pune-ți un scop și gândește-te cum îți vezi viața peste 5, 10, 20 sau 50 de ani. Probabil îți dorești o casă mare într-un anumit loc sau să-ți trăiești bătrânețile  fără griji financiare. După ce ai înțeles ce îți dorești și ce este mai important pentru tine, decide cum îți vei cheltui banii pentru a-ți realiza scopurile. Să cheltuiești banii pentru a fi în rând cu cineva sau să strângi banii pentru a-ți realiza visele?

  1. Să trăiești de la salariu la salariu

În fiecare lună trebuie să achiți facturile, să cumperi lucrurile de primă necesitate, iar cu restul banilor să cheltui așa cum gândești și vrei tu. S-ar putea să-ți cheltuiești salariul fără să pui un ban de-o-parte. Iar asta înseamnă că nu vei avea bani pentru zile negre, în situații de urgență, iar la sfârșitul carierei nu te așteaptă o bătrânețe fericită.

Cum să eviți asta? În fiecare lună trebuie să îți stabilești un anumit buget, care să fie vizate și situațiile excepționale. O regulă foarte importantă ar fi: fondul tău pentru zilele negre să fie egal cu suma pe care o cheltui timp de 6 luni în care să faci economii.

  1. Ignori realitatea

Dacă nu îți verifici cartea de credit sau contul în bancă, înseamnă că trăiești pe un vulcan, gata să erupă în orice moment. Dacă vei ignora problemele, ele nu vor dispărea.

Unica metodă prin care ai putea evita această greșeală este să analizezi problema și să identifici un plan pentru a o soluționa. A venit timpul să fii responsabil, dar nu să trăiești pe propria piele consecințele inacțiunilor tale. Cere ajutorul unui prieten, unui membru al familie, a unui consultant financiar pentru a evolua obiectiv situația ta financiară și pentru realizarea unui plan pentru a o îmbunătăți. Pentru a trece la acțiuni, analizează și istoria creditelor tale, a datoriilor și a cheltuielilor lunare. Asta este primul pas pentru a face față provocărilor. Doar atunci vei putea privi adevărul în ochi și îți vei putea controla banii fără alte griji.

Sursa

LASĂ UN COMENTARIU