Într-o recentă declarație care ar putea schimba paradigma discuțiilor pe tema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borel, a afirmat că „conflictul înghețat” din regiunea transnistreană nu va constitui un obstacol pentru aderarea țării la UE. Acesta a făcut declarația în cadrul Summit-ului Comunității Politice (CPE).

Borel a subliniat faptul că, deși Republica Moldova se confruntă cu o problemă teritorială, acest lucru nu este un impediment în calea aderării la UE. „Da, Republica Moldova are o problemă teritorială, dar drumul european nu ține neapărat de Transnistria. Republica Moldova poate deveni membru UE. Cipru la fel are o problemă teritorială, dar a aderat la UE. La fel o poate face și Republica Moldova,” a declarat Borel.

Cazul Ciprului este un precedent relevant, țara devenind membru UE în 2004, în pofida diviziunii sale teritoriale. Partea de nord a Ciprului, numită Republica Turcă a Ciprului de Nord, este recunoscută doar de Turcia și nu de comunitatea internațională.

Borel a declarat că principalul obiectiv al Summitului CPE ar trebui să fie restabilirea păcii și securității. El a subliniat necesitatea unei unități sporite, nu doar la nivelul UE, dar și la nivel global, pentru a atinge acest scop.

Cuvintele Înaltului Reprezentant al UE aduc o nouă perspectivă asupra potențialului parcurs al Republicii Moldova spre integrarea în UE, sugerând că problema teritorială legată de regiunea transnistreană nu ar trebui să constituie un obstacol de netrecut.

În ciuda acestor asigurări, însă, drumul spre aderare nu va fi ușor. Republica Moldova va trebui să demonstreze angajamentul său față de valorile europene, îndeplinind criteriile politice, economice și legislative ale UE, precum și să se ocupe de problemele interne legate de corupție și de statul de drept.

În concluzie, cu toate că există încă multe obstacole de învins, declarația lui Borel aduce o notă de optimism și deschide noi posibilități pentru viitorul european al Republicii Moldova. Aderarea sa la UE ar putea însemna nu doar un pas înainte pentru Moldova, dar și un pas semnificativ în direcția stabilizării și integrării regiunii Europei de Est în structurile occidentale.

LASĂ UN COMENTARIU