​Cum e să fii profesor când ai douăzeci și ceva de ani

0
6284

Arta supremă a profesorului este de a trezi bucuria exprimării creatoare şi bucuria cunoaşterii… Majoritatea profesorilor şi-au ales această profesie deoarece astfel pot să-i ajute pe alţii. A fi profesor te învață mai presus de toate să fii OM pentru cei mici,d ar și pentru cei mari.

Ceea ce este foarte interesant în activitatea de profesor este faptul că, deși și mie mi-au fost insuflate cunoștiințe, nimeni nu m-a învățat să fiu profesor. Această deprindere am dobândit-o pe parcursul anilor de liceu, dar și de academie. Am avut deosebita plăcere să fiu mereu înconjurată de profesori cărora această meserie li s-a potrivit ca o mănușă, făcându-mă să realizez cât de plăcut poate fi să interacționezi cu ceilalți.

De fiecare dată când se vorbeşte despre unele profesii, dăm definiţii ale perfecţiunii, uitând că vorbim despre oameni cu defecte şi calităţi, cu slăbiciuni şi disponibilităţi excepţionale. O inimă înțelegătoare reprezintă totul la un profesor, și nu o putem aprecia îndeajuns. Ne amintim cu stimă de profesorii excelenți, dar cu recunoștință de cei care ne-au influențat sufletește.

Fiind profesor ai sufletul mereu tânăr, păstrez puterea de a trece ușor peste greșelile copiilor, puterea de a găsi soluții pentru problemele lor, de a te bucura alături de ei, de a-i încuraja, de a-i ajuta și de a-i iubi. Este IMPORTANT să poți vedea lumea prin ochii copiilor, să poți face lumea lor mai bună, să-i poți învăța să iubească.

Din punctul meu de vedere , una dintre cele mai importante abilităţi ale unui profesor este aceea de a relaţiona cu elevii/studenții, de a lega o prietenie bazată pe respect reciproc.

Atunci când pronunţ cuvântul ,,profesor” nu mă gandesc neapărat la cineva care stă in spatele unei catedre şi îndrumă un student în rezolvarea unei probleme. Din contră. Profesor e echivalentul cuvântului mamă, prietenă, și de ce nu..soră mai mare. Deși sunt conștient de faptul că mulți o văd ca pe o meserie statică și că a fi profesor nu înseamnă decât să stai în spatele catedrei și să supraveghezi asupra bunei desfășurări a orei, nu e doar atât. A fi profesor înseamnă să fii într-o evoluție continuă, să lărgești orizontul cunoaşterii şi să completezi informaţii pe care le ai și tu la rândul tău, de la alți profesori.

Cu ajutorul nostrul, al profesorilor tineri, se poate recrea acel sistem în virtutea căruia am crescut , unul în care aveam timp să respirăm aerul științei, unul în care să poți foloși voința de fier pe care ne-am creat-o de-a lungul anilor, unul în care să fie mereu cineva care să te ghideze și să te sfătuiască, un sistem care să fie unica alternativă pentru a ne crește copiii, un sistem al minților tinere capabile să ii facă pe elevi să fie mai atenți și mai interesați de ceea ce scrie pe tablă.

Nu e ușor să fii profesor, dar vă asigur că e o meserie incredibil de frumoasă.

LASĂ UN COMENTARIU