Valoarea voluntariatului – de ce merită practicat şi sprijinit voluntariatul în opinia lui Nistor Lazar

0
2548

Dacă nu noi, atunci cine? Tot ceea ce facem, fiecare întâmplare pe care o trăim şi fiecare decizie pe care o luăm sunt parte din procesul formării şi devenirii noastre. Şcoala, liceul, universitatea sunt doar un pas în formarea personalităţii noastre dar mai există ceva… voluntariatul!

Suntem judecați când refuzăm să mai memorăm mecanic. Suntem judecați când începem să înțelegem cum stă treaba de fapt și începem să căutăm ceea ce ne interesează. Ne găsim refugiul în cărțile pe care vrem să le citim, în filmele la care vrem să ne uităm, în muzică pe care o ascultăm. Incredibil sau nu, cam de aici ne formăm cultura generală, care menționez și subliniez că ține de fiecare persoană în parte.

Trebuie să vă mai spun că facem voluntariat mult. Nu e o pierdere de timp nici pe departe. E un mijloc frumos, rapid și practic de a evolua. În primul rând voluntariatul, este un atelier în care înveți prin metode netradiționale: dacă un profesor poate să-ți explice câteva ore cum trebuie să miști mâinile ca să înoți, atunci altul poate să te arunce în apă și tu inevitabil o să înveți. Voluntariatul pune accentul pe educația non-formală care să te orienteze către scop și să dezvolte în ţine noi abilități.”

Pe lângă oportunitatea de a călători și de a-ți extinde zona de confort, voluntariatul are puterea de a-ți mări șansele de angajare. Anume acesta are valoare adăugată atunci când intenționezi să te angajezi și este recunoscut prin lege ca și experiență de muncă. De accea voi încerca să vă conving în cele spuse mai jos.

A fi voluntar înseamnă să fii liber să alegi ceea ce îţi place să faci, să încerci lucruri despre care nu îţi dai seama încă dacă le poţi face faţă, dacă ţi se vor părea interesante sau utile dezvoltării tale personale sau carierei tale… Se poate întâmpla să realizezi experimentând, că este fundamental greşit, tot ceea ce credeai despre tine şi despre ce vrei tu să faci în viaţă.

Voluntariatul, acest fenomen care a devenit din ce în ce mai vizibil în ultimii ani, ajunge să fie unul dintre motoarele care animă tinerii să se implice în societate şi să devină mai responsabili şi mai activi.

,,Prin voluntariat îmi fac datoria faţă de societate”

Voluntariatul a ajuns să fie o parte importantă a vieţii mele. Aproape tot timpul liber mi-l dedic acestuia şi o fac cu plăcere. Din punctul meu de vedere, fiecare persoană are o datorie faţă de propria-i persoană, o datorie faţă de familie şi o datorie faţă de societate.

Voluntariatul este modalitatea prin care eu îmi îndeplinesc datoria faţă de societate. Am ajuns unde sunt acum fiindcă multe persoane mi-au dăruit timpul şi energia lor, fără ca eu să pot să le ofer nimic în afară de propria-mi recunoştinţă. Sunt convins de faptul că succesul unei persoane se clădeşte pe un efort comun al mai multor mentori. Atât la bine cât şi la greu, tocmai de aceea doresc şi eu la rândul meu să ofer mai departe timpul şi energia mea pentru a-i ajuta pe alţii. O altă motivaţie puternică este bucuria unică pe care o simt atunci când fac ceva pentru o persoană sau pentru o cauză fără să aştept nimic în schimb. Am crescut cu basmele noastre tradiţionale şi cu idealul de a face bine indiferent cât de greu este.

Cred că prin activităţile mele de voluntariat îi ofer un motiv de bucurie adevărată copilului din mine, părinţilor şi celor apropiaţi. Iar acest sentiment plăcut nu-l pot simţi decât prin voluntariat.

Primul ONG în care am intrat este acela în care am făcut voluntariat zi de zi şi anume Senatul Studenţesc al ASEM. L-am ales deoarece aveam o frică teribilă de a vorbi în public, doream să pot să ajut tinerii din instituţia în care îmi făceam studiile, să realizăm proiecte de la tineri pentru tineri. Am devenit membru la 19 de ani, chiar de ziua mea. Am 3 ani de când sunt membru dar şi preşedintele organizaţiei şi sunt mândru de asta.

A doua organizaţie care acum este deja înregistrată şi din care fac parte e A.O. Comunitatea Tinerilor Ambiţioşi (#cta). Am intrat în acest grup de iniţiativă ca simplu membru deoarece ştiam că este o organizaţie de voluntariat tânără al cărei scop este să servească comunitatea locală acolo unde crede de cuviinţă și să motivezi deasemenea tinerii. Ulterior am aflat că nu este o simplă organizaţie, ci o adevărată familie. În această mare familie a comunităţii, am devenit ulterior preşedinte. Sunt 2 ani de când am devenit membru al acestei familii şi mă bucur de fiecare moment alături de ,,membrii familiei” mele.

Aproape toate! Şi nu, nu exagerez. În afară de abilităţile specifice economiei, activitatea mea de voluntar mi-a folosit şi dezvoltat din plin toate celelalte abilităţi.

La Business Factory, proiect televizat am intrat iniţial pentru a-mi dezvolta măcar la un nivel decent abilităţile de public speaking şi antreprenoriat. Am ajuns să îmi îndeplinesc acest obiectiv însă de asemenea mi-am dezvoltat întreaga gamă de abilităţi necesară comunicării şi bazele activităţii antreprenoriale.

Şi pot să spun că cel puţin pentru mine, cu cât comunic mai bine, cu atât mă bucur mai mult de fiecare moment petrecut în compania altor persoane.

A fost cel mai greu lucru pe care l-am făcut până atunci, filmări zilnice, exerciţii, proiecte şi organizări de evenimente în perioade mici de timp însă m-am şi dezvoltat cel mai mult în acea perioadă. Am învăţat ce înseamnă să planific, să deleg, să aplanez conflicte şi să trec cu bine prin momente dificile. Cred că din punct de vedere al leadership-ului cel mai bine mi-am dezvoltat abilitatea de a forma o echipă adevărată şi de a o coordona.

După câteva experienţe nu prea plăcute am realizat că adevărata forţă constă în puterea unităţii şi a solidarităţii. O echipă de oameni obişnuiţi care lucrează bine împreună pot realiza mult mai mult decât o mână de oameni extrem de capabili care însă nu pot trece peste propriile lor orgolii.

Eu cred că voluntariatul este în primul rând, o excelentă şcoală a vieţii.

De ce? Fiindcă prin voluntariat ai ocazia să îţi dezvolţi multe aptitudini, să legi prietenii frumoase şi autentice şi nu în ultimul rând, să experimentezi. De multe ori voluntariatul îţi oferă şansa de a te juca de-a viaţa fară însă a suferi consecinţele din lumea reală, în cazul în care greşeşti.

Toate acţiunile voluntarilor pornesc doar din motivaţie, dorinţă şi convingere într-o idee. Tocmai de aceea organizaţiile de voluntariat sunt cele mai grele de condus, conducătorilor lipsindu-le pârghiile clasice ale conducerii. Singurele modalităţi prin care poţi să fi un lider în aceste organizaţii este să ştii să motivezi şi să îi faci şi pe ceilalţi să creadă în ideile tale.

„Tinerii, de fapt, nu sunt viitorul, tinerii sunt prezentul. Ei au nevoie astăzi, nu mâine, de un loc de muncă, de studii, de locuință, de asigurare medicală”

Din punct de vedere al comunităţii, ca să leg de ideea interioară, eu consider că voluntariatul oferă în primul rând lideri autentici. De multe ori liderul este cel determină succesul unei instituţii, a unei companii, a unei comunităţi.

Un alt atu important al voluntariatului este faptul că încearcă să rezolve probleme comunităţii prin efortul colectiv al membrilor acesteia. Şi acest lucru este extrem de puternic atât prin reuşita proiectelor desfăşurate cât şi prin mesajul pe care îl oferă tuturor persoanelor: suntem în totalitate responsabili de bunăstarea comunităţii din care facem parte şi doar împreună o să putem face o schimbare reală.

Până la urmă, calitatea vieţii a fiecăruia dintre noi depinde de calitatea vieţii celor din jurul nostru. Indiferent dacă dorim să contribuim la rezolvarea unei probleme sau să ne ajutăm pe noi înşine, în mod indirect, voluntariatul este o modalitatea foarte bună de a face acest lucru.

„Voluntariatul iți permite să faci  ce-ți place, indiferent de circumstanțe și opinii sau combină activități aparent incompatibile”

Planuri de viitor? Sunt multe, dar ca să fie realizabile trebuie să fim o ,,majoritate”, să fim uniţi. Părinţii ne învaţă de mici ce e bine şi ce e rău. Mai târziu apar alte persoane care ne schimbă comportamentul. E firesc pentru că se numeşte viaţă şi suntem de acord. Dar trebuie să fim de acord până la un punct.

Eu voi continua să particip la diferite activităţi indiferent dacă sunt sau nu răsplătit deoarece eu simt că adevărata mea răsplată e cea sufletească. Am ţinut neapărat să particip la această competiţie cu scopul de a mă afirma şi de a împărtăşi experienţele mele de voluntar. Consider ca tinerii de azi vor ajunge să conducă lumea, să devină profesioniştii de mâine.De aceea o şansă mare ar fi implicarea în comunitate.

Pentru a vedea exact toată lista de activităţi în care am fost implicat şi ce proiecte am organizat şi coordonat vă îndemn treceţi cu privirea CV-ul personal şi da eram să uit blog-ul personal unde o parte din activităţile de zi cu zi le postez.

Deci, cel mai fain lucru pe care poți să-l faci până la 30 de ani este să fii voluntar. E important să realizăm spre finalul acestei mici lucrări că noi toți suntem cetățeni ai aceleiaşi țări și că de implicarea noastră, împreună, este nevoie mai mult ca niciodată.

Distribuiți

LASĂ UN COMENTARIU