Nasul și gura, acoperite sau nu atunci când ieșim din casă? Cum ne ferim de virozele respiratorii și de gripă în sezonul rece

0
2289

Starea vremii nu este deloc stabilă în această perioadă a anului, iar bolile de sezon au început deja să îşi facă apariţia printre noi. Bolile cauzate de anotimpul rece pot afecta milioane de persoane în timpul lunilor de iarnă.

Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă şi de aceea specialiştii ne îndeamnă să avem grijă să evităm contactul direct cu persoanele care au viroze respiratorii. Şi asta pentru că o persoană este contagioasă în toată perioada în care are simptomele de răceală şi guturai sau chiar de gripă.

De aceea trebuie să ştim cum să prevenim răceala şi gripă şi cum să ne protejăm familia, prietenii împotriva acestor boli de sezon, care se datorează schimbărilor bruşte de temperatură.

Simptomele răcelii şi gripei apar la două, trei zile de la infecţie şi durează între 2 şi 14 zile, deşi majoritatea bolnavilor se vindecă în cel mult o săptămână.

În acest sens,  fiind inspirat de varietatea și selecția informaţiei oferită de DoctorNova.ro, îți prezent mai jos sfaturi cum poţi preveni apariţia răcelii:

  • evită aglomeraţiile şi contactul cu persoanele care prezintă simptome de viroză respiratorie.
  • bea multe lichide pentru a menține hidratarea.
  • nu neglija odihna şi alege un meniu echilibrat pentru a-ţi păstra imunitatea, din care să nu lipsească fructele, legumele şi cerealele care constituie remedii naturale împotriva contactării de răceală şi gripă.
  • evită trecerea bruscă de la aer cald la aer rece şi invers, lucru greu de realizat dacă există o diferenţă majoră între temperatura pe care ţi-o setezi în locuinţă şi cea de afară.

Dacă totuşi nu ai reuşit să previi apariţia răcelii, iată câteva sfaturi de tratament. În cazurile necomplicate este necesar doar tratamentul simptomatic:

  • repaus la pat;
  • paracetamol pentru febră şi pentru durerile de cap;
  • aport crescut de lichide;
  • gargară cu apă caldă cu sare, vitamina C.

Bea cât mai multe lichide (apă, sucuri naturale, ceaiuri calde cu lămâie şi miere, supe) pentru a diminua din simptomele cauzate de răceală şi gripă. Evită  consumul de  lichide foarte reci sau foarte calde.

Nutriţia corectă este esenţială pentru a evita sau dacă s-a instalat, pentru a trata o răceală. O dietă echilibrată asigură aportul zilnic necesar de vitamina A, complexul de vitamine B şi vitamina C, precum şi cel de cupru şi zinc.

Doza adecvată de vitamina C poate fi cheia menţinerii sănătăţii. Vitamina C ajută la refacerea ţesuturilor şi la vindecarea rănilor.

Încă de la primele semne ale virozei, poţi începe să ameliorezi simptomele de gripă sau răceală. Dacă situaţia se agravează, nu ezita să consulţi un medic pentru a primi medicamente potrivite pentru tipul de răceală pe care ai contactat-o.

Aveți așadar grijă și multă sănătate vă doresc!

Distribuiți

LASĂ UN COMENTARIU