Mesaj pozitiv de la Președintele Comunității Tinerilor Ambițioși din Moldova, Nistor Lazar

0
2972

Lista tinerilor talentați, ambițioși și creativi, care ar inspira și alte persoane spre realizarea unor lucruri mărețe, continuă.

De data aceasta am discutat cu Nistor Lazar, unul dintre cei mai activi tineri din Moldova:

Nistor Lazar este unul dintre cei mai activi tineri din Republica Moldova. Acesta este Președinte la Comunitatea Tinerilor Ambițioși din Moldova și Președinte la Senatul Studențesc al ASEM.

Nistor a terminat ciclul I la Facultatea Finanțe, specialitatea Finanțe și Bănci, la ASEM și de pe acum se gândește, să facă în viitor masteratul în Marketing și Comunicare. Activitățile în sistemul educațional cât și cele din sectorul tineretului, îl determină pe Nistor să-și pună în valoare calitățile de lider.

Tânărul se remarcă și prin diferite activități de voluntariat, cât și realizări frumoase în domeniul jurnalismului.

– Ești un tânăr foarte activ, implicat în multe activități precum: jurnalism, voluntariat cât și proiecte în sfera tineretului. Cum reușești să faci față atâtor provocări?

„Prima întrebare și cea mai grea. Reușitele depind de energia de care dispui și de organizare, nu există o rețetă exactă. Totul pornește de la noi, sau mai bine-zis din motorașul pe care-l simțim fiecare în felul său. Pentru mine familia este principalul loc de unde îmi iau energia și susținerea morală de care am nevoie.

– Ești Președinte la Comunitatea Tinerilor Ambițioși și Președinte la Senatul Studenţesc al ASEM. Cum trebuie să fie un lider, ce calități trebuie să posede pentru a coordona atâtea activități?

La moment, activez în domeniul educațional, paralel activez și în sectorul  tineret, de unde derivă și funcțiile enumerate mai sus. Liderul se naște om, nu am văzut cazuri prin maternități să strige medicii: „O, acesta o să fie lider și/sau manager!” A fi lider nu înseamnă neapărat o relație șef-subaltern. Lider înseamnă să fii un bun conducător, să ai înțelegere, să ai o viziune, să ai o carismă care să îi facă pe ceilalți să te recunoască. Pentru cei care doresc să fie lideri, trebuie să știe să convingă oamenii, să-i facă să-l asculte și să-l  urmeze într-o acțiune. Da, trebuie să ai mult curaj – o calitate foarte importantă, nu poți conduce 100% un grup, indiferent cât de mic este grupul, vei fi contestat. După părerea mea, nici un lider nu este perfect, dar își poate minimaliza punctele slabe și maximiza atuurile în timp și cu multă dorință și efort.

– Să revenim la jurnalism, chiar dacă ești la început de cale în acest domeniu. Ce părere ai despre jurnalismul din Moldova?

Jurnalismul din Republica Moldova are mai multe „utilități” decât ar trebui în mod normal. Jurnaliștii sunt cei, care abordează orice  întâmplare din toate punctele de vedere, în același timp tot jurnaliștii sunt  „folosiți” de alte persoane mai „deștepte”  în scopuri proprii. Mi-aş dori ca toţi jurnaliştii să-şi păstreze verticalitatea, însă acest lucru este foarte greu, dacă doreşti să ai un post de muncă stabil, acasă, în Moldova. Important ca cititorii, să fie foarte atenți și critici, ca mai apoi articolele să fie cât mai aproape de realitate şi foarte bune.

– Ce a reprezentat pentru tine platforma media www.2×2.md, pe care ai fondat-o?

Este pentru prima dată când răspund la această întrebare şi anume ce a reprezentat www.2×2.md pentru mine. Stiripozitive.eu sunteţi printre primii care află această veste. De o perioadă de timp nu mai activez la acest portal, unde am fost unul din cei doi co-fondatori ai platformei media. Un an de zile a trecut ba foarte greu, ba într-o clipă. Am cunoscut sute și sute de oameni. I-am ajutat pe cei care aveau nevoie, i-am criticat pe cei care au meritat una la moacă. Pentru mine acest site a fost o prietenie la care am ţinut foarte mult, însă soarta a decis să o rupă. Ce ţine de plan profesional site-ul a fost baza micului jurnalist din mine şi o platformă de trecere de la presa scrisă la cea din mediul online. Nu știu dacă o să îmi fie dor de munca titanică pe care am făcut-o de-a lungul timpului la acest portal, dar cu siguranță asta m-a învățat multe. La momentul actual lucrez cu o echipă de tineri  încadraţi în  a dezvolta site-ul Actual.md unde sunt singurul fondator, iar în scurt timp acesta îşi va relua activitatea integral.

– Prin ce metode crezi că ar trebui motivați tinerii din Moldova pentru a fi la fel de activi?

Întotdeauna tineretul a fost promotorul schimbărilor pozitive şi al progresului. În ciuda situaţiilor foarte diferite, tinerii împărtăşesc valori şi dificultăţi asemănătoare, iar deseori vorbesc într-o singură voce, ei îşi doresc visurile şi aşteptările împlinite.

Motivația ca tinerii să facă de exemplu voluntariat trebuie să vină din propria dorință, dar și dorinţa de a te afirma. Pentru mine, voluntariatul la început, a fost doar o provocare, dar continuarea a avut ecou. Anume voluntariatul m-a ajutat să mă formez ca persoană, mi-a dezvoltat abilitățile practice, dar și mi-a format o viziune despre ce vreau să fac în viitor.

Un factor important este că am interacționat cu multe persoane, cu care am constituit un „incubator de educație non-formală”, care a devenit mai de curând A.O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși.

Astfel, dacă te afli pe un drum greu, voluntariatul și prietenii pe care ți-i faci prin intermediul lui este drumul cel bun.

– Ce cărți citește Nistor Lazar? 

Dacă  e să fiu sincer în ultima perioadă nu prea am citit cărți, în care s-ar putea regăsi oricine, deoarece au avut tematică de specialitate, când scriam teza de licenţă. Dar sunt de părerea că cititul este cea mai perfectă modalitate de a-ți petrece timpul liber, de a-ți îmbogăți vocabularul și de a-ți dezvolta imaginația. Nu voi da nume de cărţi pentru a nu influenţa opinia cititoriloror, dar voi zice că cărţile pe care iubesc să le citesc au caracter motivațional, axate pe dezvoltare personală și self-help.

  Ce planuri ai pentru următorii cinci ani?      

Nu știu (râde). Momentan meditez asupra acestui subiect, trebuie să decid unde să-mi continui studiile. Există perspectiva să combin specialitatea Finanțe și Bănci, care de curând am finalizat ciclul I, licență la ASEM cu Marketing şi Comunicare. Deja voi vedea la ce universitate și dacă în ţară sau peste hotare, planurile sunt inutile, visele și scopurile sunt recomandate – eu am multe.

Un mesaj pentru cititorii Stiripozitive.eu!

Faceți ceea ce vă place, indiferent de circumstanțe și opinii, combinați activitățile aparent incompatibile. Nu încercaţi să mulțumiți mai multă lume, devenind altcineva, fiindcă viața e mult mai plăcută decât a fi plăcut de alții. Și nu uitaţi că în primul rând trebuie să te placi tu, restul se vor obișnui cu ceea ce ești, iar eu vă zic că cu siguranţă veţi mai auzi de mine”,  povestește Nistor Lazar pentru Stiripozitive.eu.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă: Stiripozitive.eu

Distribuiți

LASĂ UN COMENTARIU