Interviu Toader Păun: „Jurnalismul nu este despre noi, cei care-l practicăm, ci despre cei cărora ne adresăm.”

0
2197

Cu o activitate de 11 ani la Europa FM, Toader Păun se poate lăuda cu o carieră de succes. Are propria emisiune la Europa FM în fiecare zi, de luni până vineri ,,Clubul de Seară” iar mai recent a început să se ocupe şi de prezenţa grupului media Lagardere pe Internet.

Fiind  în această echipă de la vârsta de 20 ani, jurnalistul consideră că radioul este asemenea unei femei care trebuie să se facă remarcată.

Eu, Nistor Lazar am vrut să aflu mai multe despre omul din spatele microfonului, aşa că l-am luat la întrebări. Ce a ieşit, puteţi citi mai jos:

 • În ce moment consideri că ţi-ai început cu adevărat cariera şi când ai bifat primul succes?

Întrebarea asta este tare complicată. Încep cu finalul ei – succesul. Mi se pare că succesul este ceva tare relativ şi depinde de perspectivă. Ceea ce dintr-un anumit unghi de abordare poate părea un munte escaladat, dintr-o altă perspectivă poate semăna cu un muşuroi de furnici. Încă nu am găsit perspectiva din care să privesc şi să nu îmi pun întrebărea dacă este cu adevărat un succes ceea ce am realizat. Sunt paşi pe care îi fac şi tind să fiu exigent cu mine, motiv pentru care mă feresc să vorbesc despre succes. Ceilalţi sunt mult mai buni observatori în acest sens.

Cariera mea cred că a început încă înainte să mă nasc. Având „virusul” media în familie, de când am început să merg şi să rostesc primele cuvinte am căutat mereu să fiu în showbiz, sub o formă sau alta. La început făceam spectacole în faţa familiei, apoi radio pirat în bloc şi treptat am avansat la lucruri mai serioase.

 • Având în vedere faptul că ai debutat în radio destul de devreme, cum ai fost privit de colegii cu experienţă?

Am avut şansa să întâlnesc mulţi oameni care m-au ajutat şi au crezut în mine. Mă simt norocos şi binecuvânat din acest punct de vedere. Au existat şi unii colegi care nu au avut atâta răbdare cu mine sau care simţeau în elanul meu de a învăţa şi a fi foarte activ o ameninţare, dar cu timpul am reuşit să ne împăcăm bine.

 • Ai sfătui un tânăr care încă nu ştie încotro să se îndrepte să aleagă jurnalismul?

Dacă face această alegere nu pentru a fi în faţă, gândindu-se că un jurnalist este automat o vedetă în lumina reflectoarelor, aşa cum TV a construit o imagine eronată în ultimii ani, ci pentru că are calităţile şi înclinaţia pentru această profesie, cu siguranţă da. Singura reţinere este legată de echilibrul cu viaţa personală, pentru că această meserie făcută cu pasiune tinde să ocupe tot timpul şi să nu mai lase spaţiu pentru prea multe.

 • Ce înseamnă radioul pentru tine și ce te inspiră în munca pe care o faci?

Înseamnă familie. Mă inspiră în fiecare zi ascultătorii pe care îi simt aproape, zâmbetele celor cu care intru în contact şi cuvântul „mulţumesc” spus din suflet de cineva pe care am reuşit să ajut prin ceea ce fac.

 • Ce calităţi ar trebui să aibă un om de radio pentru a avea succes?

Pe lângă ceea ce este evident, voce, dicţie, o cunoaştere bună a limbii şi o cultură generală solidă, ar trebui să înveţe să fie autentic şi apropiat de cei pentru care deschide microfonul.

 • Dimineaţa la radio face ceea ce îi place sau ceea ce trebuie, după care îţi continui activitatea la birou. Cum decurge o zi obişnuită din viaţa ta?

Nu am nicio zi la fel ca alta. Sunt zile, cum s-a întâmplat săptămâna asta, în care vin la 6.30 în radio şi plec la 22 şi zile ceva mai lejere. Îmi place să fiu în mijlocul acţiunii şi să mă implic în mai multe proiecte în paralel, ceea ce mă ajută să nu intu în rutină. Deci nu prea am cum să mă plictisesc.

 • Care este situaţia presei în ţara noastră prin experiența ta de jurnalism în România?

Aveţi mulţi jurnalişti buni şi multe media pe care le urmăresc. Admir lupta multora pentru a rămâne independenţi în condiţiile unor presiuni puternice.

 • Ai avut emoții în raport cu anumiți interlocutori pe care trebuia să-i intervievezi? Cine te-a impresionat?

Sunt mulţi oameni pe care am avut plăcerea să-i cunosc şi care m-au impresionat. Fac jurnalism de vreo 17 ani, aşa că îmi este greu să fac o listă cu nume. Cel mai recent am fost impresionat de regizorul Roman Burlaca. Am avut şansa de a realiza primul interviu video cu el în România (materialul poate fi accesat AICI) și am fost fascinat de modul lui de gândire şi de cum îşi calculează paşii în carieră.

 • Unde te vezi peste 5 ani? Cu siguranță ți-ai trasat câteva planuri pe care tinzi să le realizezi. Care sunt acestea?

Îmi place să vorbesc mai puţin despre viitor şi să mă concentrez pe ceea ce pot face acum mai bine şi pentru ceilalţi. Acum sunt responsabil de onlineul grupului francez Lagardere în România şi mă bucur că am reuşit să adun alături de mine o echipă de milioane care are rezultate din ce în ce mai bune.

 • Povesteşte-ne despre viaţa ta în general, ce faci în timpul liber, cum îţi petreci weekendurile, care sunt locurile tale preferate şi ce hobby-uri ai.

Îmi place să călătoresc, să descopăr locuri şi oameni, poveşti care să mă inspire şi încarce de energie.  Dacă prind câteva zile libere, în afară de cele de recuperare în care încerc să compensez orele nedormite şi să prind din urmă cărţile pe care le-am început dar nu am apucat să le termin, plec în locuri în care mă aştept să găsesc oameni zâmbitori. Nimic nu mă încarcă mai mult decât zâmbetul celor care mă înconjoară.

 • Un mesaj pentru prietenii și cititorii blogului meu care vor să devină jurnaliști sau să se încadreze în domeniul mass-mediei.

Mult succes şi orice aţi alege să faceţi, puneţi multă pasiune! Jurnalismul nu este despre noi, cei care-l practicăm, ci despre cei cărora ne adresăm. Mereu ei sunt vedetele şi trebuie să le fim recunoscători pentru că ne oferă ocazia de a le aduce informaţii, deconectare şi ne primesc în faţa lor, fie într-un ecran de telefon, TV sau PC, fie într-o pagină tipărită. În momentul în care ne credem mai presus de cei cărora ne adresăm şi care formează audienţa noastră ne săpăm singuri o groapă din care ne va fi din ce în ce mai greu să ieşim la lumină. Succesul se construieşte greu, dar se poate pierde într-o secundă, mai ales în epoca online.

*Sursa foto: Arhiva personală

LASĂ UN COMENTARIU