Arta de a fi în formă. Interviu cu instructorul de fitness: Iulian Ursu

0
2402

Se zice că atunci când faci mai multe lucruri odată, există riscul să nu reuşeşti pe toate, însă Iulian Ursu demonstrează contrariul. Are mai multe activităţii simultane, dar reușește să le combine productiv.

Iulian decurând a devenit şi antrenor personal cu acte în regulă într-un Fitness Centru din capitală. Mai multe despre activitatea sa aflăm în interviul realizat de mine când eram în echipa unei redacții de știri din Republica Moldova.

– Povestește-ne un pic despre tine și cum ai ajuns să fii și antrenor la Diamonds Fitness Center?

Bună, numele meu este Iulian, îmi trag obârşia de sub coasta Chişinăului, Colonița, din familia Anei şi a lui Grigore Ursu. Suntem 5 fraţi în familie minunată cu părinţi ca-n poveste. Sunt căsătorit cu Cristina, iar rezultatul dragostei noastre este Emy – cea mai dulce ființă din întreaga lume. Meserie de bază, actor în mare parte la Teatrul Luceafărul şi 3 ani hoinăriţi prin România, la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte.

Din 2009 activez la radio, iar prin 2015 am intrat şi pe holurile TV-ului. Acum sunt la MuzFm şi Canal3. La Diamonds Fitness Center am ajuns pentru că am vrut să antrenez şi să inund lumea de sfaturi.
P.S. Mulţumesc lui Roman Lazariu, un mega tip foarte versat în dietele Low-Carb.

Asta, pe lângă faptul că face Radio şi TV zilnic, mai nou e şi solicitat ca prezentator la diferite evenimente mondene.

– Care este programul tău de antrenament în prezent?

Fac sport cu faţa mai serioasă de 6 ani. În acest timp am ameţit prin sală la propriu, am avut crampe musculare şi lipsă de rezultat din cauza neinformării despre alimentaţie şi antrenamentele propriu zise.

Programul pe care îl urmez este următor:
– 3 zile pe săptămână – antrenament cu greutăţi la maxim +cardio spre final;
– O oră antrenament cu greutăţi;
– Antrenament cardio timp de 25 – 30 minute care începe cu 1500 de corzi și obligatoriu 2 exerciții pentru abdomen;
În decursul a 5 luni, în fiecare sâmbătă și duminică, până a ajunge la serviciu, alerg între 10 și 14 km.

– În ce te specializezi mai mult ca antrenor?
Cel mai important, pentru mine, este sănătatea și obţinerea rezultatelor de către clienți, deoarece, în mare parte, ei vor să slăbească. Tipurile de antrenamente pe care le fac nu sunt clasice, încerc să transform un antrenament plicticos de ridicat greutăţi într-o joacă, să captivez oamenii, să le fac să zâmbească, ca, mai apoi, totul să decurgă mai ușor.

– Ce greșeli fac persoanele care vin pentru prima dată la sală?

Toate persoanele care vin pentru prima dată la sală, comit aceleași greșeli precum: lipsa de execuţie corectă, lipsa de tehnică, greutăţi mari şi maxim pericol de accidentare. Prin toate acestea am trecut și eu, pentru că nu am avut antrenor şi, astfel, am pierdut 3 ani.

– De ce ai ales să fii și antrenor?

Multe lucruri nu le-am ales eu în viaţă, ci ele m-au ales pe mine. Totul a venit de la sine, eu doar am contribuit cu voinţă şi muncă.

– Îți scriu persoane pentru a-ți cere sfaturi, care e vârsta lor medie și ce întrebări îți acordă majoritatea?

Da, au început să-mi scrie persoane pentru a-mi cere careva recomandări și câteodată e amuzant cum unii doresc să aibă abdomen plat în doar 2 săptămâni, să slăbească radical într-o lună și să-și crească masa musculară în 2 luni.
Vârsta media a acestor persoane este cuprinsă între 20 și 35 de ani.

Acum însă Iulian lucrează şi mai intens asupra sa, pentru că este conştient de faptul că clienţi săi îl văd ca pe un stimul, o motivație pentru perfecționare, iar imaginea sa trebuie să fie pur şi simplu impecabilă.

– De când ești antrenor, căror persoane din lumea showbizului le-ai oferit consultație și ajutor la antrenamente?

Oficial, activez în calitate de antrenor timp o lună și jumătate, însă deja am reuşit să adun destui clienţi, încât să nu am liber nici în weekend. Lucrez de luni până luni, dedicându-mă în totalitate jobului. Ce ţine de clienţi, atitudinea mea este aceeași pentru fiece persoană, fie ea o vedetă sau un simplu student.

– Ce trebuie să știe un începător când intră pentru prima dată în sală de sport și ce nu ar trebuie să facă?
Ar fi bine ca un începător să ceară ajutor de la antrenor, în cazul în care nu dorește să se accidenteze sau să piardă câţiva ani din viaţa în vânt, ajungând la concluzia că nu a progresat deloc. Sunt o groază de greşeli de la alimentaţia incorectă şi până la tehnici de lucru cu greutățile.

Iulian a mai afirmat că pe lângă exerciţiile fizice, alimentaţia are şi ea o importanţă deosebit de mare. Iată de ce, paralel cu sportul, se mai adaugă şi un regim alimentar individualizat.

– Care sunt alimentele și produsele care trebuie să fie consumate zilnic de cei care frecventează sala și își doresc un corp bine lucrat?
Alimentele necesare pentru consumare persoanelor care frecventează sala de sport, cu excepţia vegetarienilor şi veganilor sunt: carne de pui sau vită, mai rar de porc, peşte; carbohidraţi lenţi: hrişcă, orez, linte; legume și grăsimi sănătoase din seminţe, ulei nerafinat, avocado și unt de arahide.

– Cu toții știm că tinerii sunt în bună parte consumatorii serviciilor oferite de către sălile de sport, de la ce vârstă ei încep să fie preocupați de felul cum arată și ce îi motivează să vină la sală?

Vârsta persoanelor variază de la caz la caz, eu am clienți cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 70 de ani. Toate persoanele care pășesc pragul sălii de sport, au același scop:  să arate bine și să fie sănătoși, ceea ce le şi doresc tuturor.

Privind planurile sale de viitor, Iulian a fost mai rezervat în destăinuiri. Ne-a dat de înţeles că nu i-a plăcut niciodată să-şi afişeze viaţa personală și planurile de viitor, însă  un lucru e sigur – este nespus de fericit alături de familia sa!

– Un sfat cititorilor acestui blog?

Sfatul pe care îl transmit cititorilor este să muncească din greu dacă vor rezultate, să aibă multă răbdare, poate chiar şi ani întregi, pentru că fiecare organism este diferit și necesită o abordare individuală.

Distribuiți

LASĂ UN COMENTARIU